ایران49/ازگچساران - کهگیلویه و بویراحمد سرزمین چهار فصل با طبیعتی دلنواز که هر گوشه آن با نمادهای تاریخی یادآور قدمتی ماندگار است هر ساله در ایام نوروز پذیرای مسافران و گردشگران بسیاری است.
گچساران نگین سبز در دل آب و آتش با قدمتی چند هزار ساله با دکلهای سر به فلک کشیده نفت و گاز، طبیعتی روح نواز با مکانهای دیدنی بسیار تاکنون توانسته خاطرات خوبی را برای مسافران و گردشگران خود رقم بزند.
بعد از گذشت دو سال و نیم از هجمه ویروس منحوس کرونا امسال بام نفتی ایران خود را برای پذیرایی از مسافران نوروزی آماده میکند.
آواز پرستوها نوید از راه رسیدن صدای پای بهار را به مردم مهمان نواز بام نفتی ایران میدهد، با کمی دقت شکوفههای بهاری درختان را در اواخر فصل زمستان در گچساران میتوان دید.
لباس سبز طبیعت که همچون دامن مخملی لباس سنتی لری و قشقایی بر جای جای دشت و دمن گچساران پهن شده تا چشم نواز هر بییندهای شود.
روستاهای زیبا گچساران، آبشارها و آثار تاریخی در کنار سد کوثر این سازه آبی بزرگ هر کدام به جذابیت این شهرستان افزوده است.
هم زیستی اقوام مختلف در کنار قوم اصیل لر توانسته زیباییهای متعددی را از فرهنگهای مختلف با تاریخچه کهن و آداب و سنتهای متعدد در کهگیلویه و بویراحمد با طبیعت زیبا و بینظیر به تصویر بکشد.
قبل از وجود طوایف مختلف ساکنان اولیه گچساران هنرهای زیادی همچون سفال سازی، تولید وسایل فلزی و ابزار آلات تهیه شده از چوب و سنگ داشتند، اقوام لر و ترک این شهرستان در بافت صنایع دستی انواع گچمه، مفرش گلیم، گبه مهارت دارند.
هر مسافر و گردشگر میتواند از گچساران هدایا و سوغات زیبایی را از انواع دست بافتهها و لباسهای محلی به عنوان سوغات به همراه ببرد.
مسافران و گردشگرانی که به گچساران سفر میکنند میتوانند با خوردن غذاهای محلی اعم از آش ماست، حره، شله ماشکی، نان کلگی، کله جوشک، شله ماستی، انواع حلوا، آش کارده، کله پاچه کلگی، چنگال با طعم بینظیر آنها آشنا شوند.
گچساران شاه راه و کریدوری است که از جنوب به گناوه شهری در استان بوشهر و از شرق نیز به ممسنی در استان فارس و از غرب به بهبهان در استان خوزستان متصل میشود.
هوای مطبوع بهاری این شهرستان در کنار طبیعت بکر و زیبا چشم هر بینندهای را خیره میکند به طوری که شخص گمان میکند در یک تابلوی نقاشی زنده در دل طبیعت حضور دارد.
پوششهای گیاهی گچساران تشکیل شده از درختان انجیر، انگور، سپیدار، انار و درختان بلوط، تنوع آب و هوایی آن باعث شده تا جانورانی مانند کل، بز، گرگ، روباه، گراز و پرندگانی مانند تیهو، کبوتر کوهی، پرندگان شکاری بتوانند در این منطقه به راحتی زندگی کنند.
گچساران دارای رودها و نهرهای دائمی و فصلی زیادی است که از معروفترین آنها میتوان به رودخانه زهره، رودخانه خیرآباد و نهرهایی همچون آبریگون، آرو، مارین و دیل اشاره کرد، وجود این منابع آبی خدادادی امکان ایجاد سدهای بزرگ و مهمی را همچون سد کوثر بر روی رودخانه خیرآباد و سد چم شیر بر روی رودخانه بزرگ زهره به وجود آورده است.
آبشار کیوان یکی از جاذبههای زیبای گچساران در ۲۵ کیلومتری شمال غرب این شهرستان در نزدیکی پاسگاه عبدالهی واقع شده است. آب این آبشار زیبا از کوههای دیل، آب گرمو و چهار بیشه در نزدیکی پاسگاه عبدالهی به هم میپیوندند و این آبشار پلکانی را به منظرهای زیبا تبدیل میکند.
آبشار رودبال در فاصله ۴۹ کیلومتری شمال این شهرستان و یک کیلومتری روستای رودبال قرار دارد، آب این آبشار دیدنی از چشمه سارهای کوههای بالا دست تنگ موگ سرازیر میشود.
آبشار موگ پس از گذشتن از روستای دیل و اسپر در روستای موگ واقع شده است.
روستای زیبای مارین ماسوله جنوب کشور
روستای زیبای مارین که به دلیل واقع شدن در دامنه کوه خامی دارای چشمه های فراوانی است و این چشمهها آب باغهای این روستا را فراهم میکنند.
آب این چشمهها پس از عبور از باغهای روستا در منطقه چرزوی دیل سرازیر شده و باغات روستای دیل را نیز بهرهمند میکنند.
ساخت پله کانی روستای مارین آن را به ماسوله کهگیلویه و بویراحمد معروف کرده است که یکی از عوامل جذب گردشگران به این روستا محسوب میشود.
قلعه دژسلیمان
دژ سلیمان از قلعههای به نام گچساران که در فاصله ۲۰ کیلومتری جنوب غربی این شهرستان در ارتفاعات کوه دژ سلیمان بنا شده و این قلعه تاریخی به مقر اصلی سلیمان بن طاهر گناوهای رهبر فرقه قرامطه بوده است.
این قلعه مهم و استراتژیک یکی از سه قلعه مهم و تسخیر ناپذیر اسماعیلیان در جنوب کشور بوده است.
چهار طاقی خیرآباد
این بنای تاریخی که در دوره ساسانی با مصالحی همچون گچ و سنگ ساخته شده در فاصله ۵۰ کیلومتری شمال غرب گچساران و درکنار جاده ارتباطی گچساران به دهدشت بنا شده و اسم آن نیز در فهرست ملی به ثبت رسیده است.
پل خیری و محمدخان
این مکان در راه ارتباطی گچساران به دهدشت در ۵۰ کیلومتری شمال غرب گچساران با قدمت دوره اسلامی و ساسانی که در آثار ملی به ثبت رسیده بر روی رودخانه خیرآباده احداث شده است که متاسفانه در حال حاضر تنها فقط بخشهای کوچکی از پایههای این پل تاریخی به یادگار مانده است.
قلعه آرو
این قلعه به دوره قاجاریه برمیگردد که در آن زمان برخی از خوانین گرمسیری برای محفوظ بودن مناطق در دست خود و تسلط بر منطقه آرو و در امان ماندن از حمله رقیبان خود با استفاده از مصالح گچ و سنگ در فاصله ۴۵ کیلومتری گچساران در دو طبقه ساختند.
قلعه شامبراکان
این مکان تاریخی در نزدیکی تلاقی محوطه آبگیر سد مخزنی کوثر با رودخانه نازمکان و روستای بسیار زیبای شامبراکان در دوره قاجاریه با مصالحی همچون گچ و سنگ در دو طبقه ساخته شد.
این بنا در فاصله ۴۵ کیلومتری گچساران در دامنه ارتفاعات و تپه ماهورها احداث شده است.
بناهای تاریخی ملک ناس
بنای تاریخی ملک ناس که قدمت ان به دوره صفویه بر می گردد در فاصله ۲۷ کیلومتری گچساران و دو کیلومتری روستای انجیر سیاه از گچ و سنگ برپا شده است.
بخش اعظم این بنای تاریخی تخریب شده و تنها قسمتی از آن که نشانگر سقف و طاقنماها به جا مانده است.
کاروانسراهای خان عوض
این کاروانسراها در ۱۵ کیلومتری غرب گچساران و کنار جاده ارتباطی فارس به خوزستان دو کارونسرا متعلق به دوره صفویه احداث شده است.
این دو کاروانسرا در بافت جدید روستای خان عوض( سعادت آباد) قرار گرفته است.
گنبد تاریخی لیشتر
این گنبدبا شکل مخروطی(پلکانی) بر روی تپه ای مصنوعی در۳۰ کیلیومتری غرب گچساران و در راه قدیمی گچساران به بهبهان قرار دارد که قدمت آین مکان تاریخی به سده های ۷ و ۸ هجری برمیگردد که توانسته با معماری زیبا و قدمت تاریخی نام خود را در فهرست آثار ملی به ثبت برساند.
حرم امام زاده بیبی حکیمه(س) نگین سبز در دل بام نفتی ایران
گچساران دارای بقاع متبرکه شاخصی است که برخی از آنها هر ساله پذیرای زائران بسیاری از اقصی نقاط ایران و کشورهای خلیج فارس است.
برخی از این بقاع اعم از حرم مطهر بیبی حکیمه(س) امام زاده جعفر(ع) امام زاده بیبی کریمه(س) و امام زاده اسماعیل(ع) است.
ایام نوروز فرصتی برای معرفی جاذبههای گچساران
سعید طالبیپور سرپرست میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد در گفت وگو با خبرنگار فارس در گچساران اظهار کرد: ایام نوروز فرصت بسیار خوب برای حوزه گردشگری، معرفی فرهنگ، صنایع دستی، محلی و بومی است.
وی با اشاره به اینکه گچساران محور ارتباطی شمال و جنوب کشور است، بیان کرد: انتظار می رود ورود گردشگران به این شهرستان زیاد شود و باید از این فرصت به دست آمده برای عرضه نمایشگاههای صنایع دستی، بومی و محلی در این شهرستان برای شناسایی فرهنگ و محصولات منطقه استفاده کرد.
سرپرست میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: گچساران دارای فرهنگهای مختلف بوده و ایام نوروز فرصتی برای معرفی جاذبههای گردشگری و اماکن مذهبی شاخص و صنایع دستی آن است.
طالبیپور افزود: با اجازه ستاد مبارزه با کرونا استان در ورودیهای تمام شهرهای استان به مناسبت ایام نوروز روز نمایشگاه فصلی را برپا خواهیم کرد.
وی ادامه داد: افزون بر ۲۷۰۰ آثار تاریخی در کهگیلویه و بویراحمد شناسایی شده که از این تعداد ۷۸۰ اثر آن ثبت ملی شده است.
امکانات لازم برای پذیرایی از مسافران و گردشگران در گچساران مهیا شود
روانبخش دیهیم خوب فرماندار گچساران نیز در گفت وگو با خبرنگار فارس در گچساران تصریح کرد: اگر محدودیت کرونایی وجود نداشته باشد پیشبینی میشود با توجه به شرایط بسیار خوب آب و هوایی این شهرستان پذیرای مسافران بسیار زیادی باشد.
وی گفت: باید امکانات لازم برای پذیرایی از مسافران و گردشگران در این شهرستان مهیا شود.
رحیم خردمند رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گچساران خاطرنشان کرد: بخش اعظمی از حوزه صنایع دستی در گچساران و روستاهای تابع آن فعال است، برای ایام نوروز برپایی نمایشگاه و غرفه های صنایع دستی در ورودی شهر میتواند در معرفی این هنر و فرهنگ استان و شهرستان تاثیرگذار باشد.
انتهای پیام/