به گزارش ایران49/از ياسوج:داستان توزیع اعتبارات در استان میان ۹ شهرستان به گونهای است که گاه و بیگاه نمایندگان مجلس و یا منتخبان مردم نسبت به آن معترض بوده و میگویند که سهمها به درستی تقسیم نمیشود و عدالت قربانی برخی مسائل میشود و البته در این بین سازمان برنامه و بودجه استان نیز در مضان اتهام قرار میگیرد.
همین چند وقت پیش بود که محمد بهرامی منتخب بویراحمد بزرگ نامهای به جهانگیر شاهینی رئیس سازمان برنامه و بودجه استان مینویسد و تلویحاً از توزیع اعتبارات معترض میشود و میگوید که بر اساس جمعیت و وسعت حق بویراحمد آنگونه که باید و شاید داده نشده است.
در همین خصوص پیگیر موضوع از سوی جهانگیر شاهینی رئیس سازمان برنامه و بودجه استان شدیم که به دلیل سفر در دسترس نبود لذا به سراغ برخی کارشناسان در سازمان برنامه و بودجه استان رفتیم و از آنها در مورد توزیع ناعادلانه و اعتراض و گلایه اخیر محمد بهرامی سوالاتی پرسیدیم تا دریابیم که آیا در دولت کنونی اجحافی نسبت به شهرستانها صورت گرفته و آیا دولت مردمی نسبت به توزیع اعتبارات در استان و به ویژه شهرستان بویراحمد کوتاهی و یا کم کاری کرده است.
اما قبل از هر چیز به اسنادی دست یافتیم که نشان میدهد اعتبارات و بودجههای در نظر گرفته شده توسط دولت مردمی در این دو سال و ۹ ماه قابل مقایسه با ۸ سال دولت گذشته نیست.
در نزدیک به سه سال فعالیت دولت آیت الله رئیسی در خصوص اعتبارات استان چه گذشت؟
آنگونه که مسئولان بارها عنوان کردهاند اعتبارات سفر اول و دوم و همچنین اعتبارات پایه سنواتی سال 1400 و ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ استان و ردیفهای متفرقه سرجمع ۳۱ هزار میلیارد تومان بوده است.
این اعتبارات را با ۸ سال دولت تدبیر و امید مقایسه کردیم که آمار میگوید در آن ۸ سال تنها ۸ هزار میلیارد تومان در همه سرفصلها به استان تعلق گرفت که تخصیص آن تنها ۴۲۰۰ میلیارد تومان بود.
بودجهها و اعتبارات به تفکیک ۱۳۴۰۰ میلیارد تومان مربوط به سفر دوم و ۶۶۵۰ میلیارد مربوط به سفر اول و مابقی هم مربوط به پیوست قانون و اعتبارات سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ بوده است.
طبق آمار سازمان برنامه و بودجه خبر بسیار خوب برای مردم استان اینکه پایه اعتبارات ثابت کهکیلویه و بویراحمد از ۱۳۱۰ میلیارد تومان آن دوران به ۳۷۰۰ میلیارد تومان افزایش پیدا کرده که این اعداد و ارقام به غیر از ردیفهای متفرقه است.
با در نظر گرفتن ردیفهای متفرقه عددهای بزرگتر و بیشتری حاصل میشود اما یکی از دستاوردهای خوب استان در دولت شهید رئیسی افزایش اعتبارات ثابت سنواتی استان بوده است که شرح آن بازگو شد.
طبق آمار و اسناد در هیچ سالی به خصوص در یک دهه اخیر یعنی از سال 1391 تا ۱۴۰۱ هرگز سالی نداشتهایم که بودجه استان به این اندازه رشد داشته باشد.
در این بازه یک دههای رشد بودجه استان از منفی ۳ درصد در سال ۹۲ و ۹۳ بوده و یا اینکه در بعضی سالها ۲۵ درصد و در خوشبینانهترین حالت ۵۶ درصد بوده که بنا به گفته کارشناسان سازمان برنامه و بودجه این اعتبارات قبل از هر چیز نشان دهنده توجه آیت الله شهید دکتر رئیسی به استان کهگیلویه و بویراحمد و همچنین پیگیریهای درون استانی به خصوص سازمان برنامه و بودجه بوده که تک به تک مسئولان از رئیس گرفته تا کارشناسان جز در این زمینه تلاش داشتهاند.
شاید یکی از مشکلات مهم و اساسی در استان کهگیلویه و بویراحمد دستگاههای اجرایی هستند که به دنبال سهم استان در وزارتخانهها نمیروند و پیگیری آنها بسیار ضعیف است.
اما در سفر دوم از مجموع ۱۳۴۰۰ میلیارد تومان به میزان ۸۵۰۰ میلیارد تومان سهم برنامه و بودجه و وزارت نفت بود که با پیگیریهای انجام شده ظرف سه ماه به میزان ۳۲۰۰ میلیارد تومان در هیئت مدیره نفت اعتبار تصویب و به استان ابلاغ شد
که در نوع خود کار بسیار خوبی بود در صورتی که بسیاری از استانها هنوز اعتبارات نفت آنها تصویب نشده است که با پیگیریهای انجام شده سازمان برنامه و بودجه استان کارشناسان نفت به استان آمدند تمام پروژههایی که از اعتبارات نفت سهمی دارند را بازدید کردند و رایزنیها در حال انجام است
از منابع مطلع سازمان برنامه و بودجه استان سوال کردیم که سهم سازمان از سفر دوم به کجا رسیده که شنیدیم ۲۱۰۰ میلیارد تومان تخصیص به استان داده شد و تخصیص هم به وزارتخانه میرود و اینجاست که دستگاه اجرایی باید سهم خود را از وزارتخانه بگیرد.
قسمت مهمتر ماجرا است که آیا در اعتبارات میان شهرستانها تفاوتی قائل میشوند که باز هم در این زمینه خبرهای خوبی در خصوص توزیع عادلانه اعتبارات در استان در دولت شهید آیت الله رئیسی به گوش میرسد.
برای مثال آنگونه که شنیدهایم برای مثال در حوزه سلامت دستگاه رادیوتراپی به یاسوج مرکز استان تعلق گرفته در حالی که بسیاری از استانهای بزرگ با بیمارستانهای مجهزتر هنوز موفق نشدهاند که چنین دستگاهی را دریافت کنند دستگاهی که قیمت آن ۱۵۰ میلیارد تومان بوده و با ارز دولتی نیز به یاسوج تعلق گرفته در حالی که اگر این ارز دولتی نبود تا ۳۰۰ میلیارد تومان میبایست برای آن هزینه میشد.
هر چند که یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد و پیشانی استان است و میبایست نسبت به سایر شهرستانهای دیگر بیشتر مد نظر قرار گیرد چرا که این شهر متعلق به همه ۷۰۰ هزار جمعیت کهگیلویه و بویراحمد است.
اما در دولت آیت الله رئیسی و با همت مسئولان استانی از مجموع ۱۳ هزار میلیارد تومانی که برای کهگیلویه و بویراحمد در نظر گرفته شده طبق شنیدهها ۲۴۴۷ میلیارد تومان آن فقط سهم بویراحمد بوده، دنا ۸۰۰ میلیارد تومان و مارگون هم ۸۷۳ میلیارد تومان که سرجمع اعتبارات این حوزه انتخابیه یک سوم اعتبارات کل استان کهگیلویه و بویراحمد است.
همچنین در حوزه سلامت مراکز رادیولوژی و مرکز دیالیز نیز برای مرکز استان مد نظر قرار داده شده و یا نیروگاههایی که روی سدهای بویراحمد توسط همین دولت در نظر گرفته شده است.
کار بزرگ دیگر از دولت آیت الله رئیسی بحث هوشمندسازی در یاسوج است که تا شعاع ۲۵ کیلومتری تمامی ستونهای هوشمند نصب میشوند و تمامی وب سرویسهای بخش خصوصی و دولتی میتوانند روی آن قرار گیرند و هوشمندسازی از مرکز استان آغاز میشود.
از دیگر کارهایی که دولت مردمی آیت الله رئیسی در استان کهگیلویه و بویراحمد مد نظر قرار داده و شهر یاسوج و شهرستان بویراحمد بیشتر از آن متنعم میشود بحث برچیدن مدارس کلنگی و سنگی است که بیشترین مدارس فرسوده استان در این شهرستان در دستور کار قرار گرفته است.
همچنین از دیگر کارهایی که در مرکز استان صورت گرفته ساخت برخی از ابنیه و پلها مانند پل چهارم بشار است که سالهای سال راکد مانده بود و در سال ۱۴۰۲ به میزان ۱۸ و نیم میلیارد تومان به آن تخصیص داده شد طبق اخبار موثق در حوزه ورزش نیز در یک قلم ۱۵۰ میلیارد تومان برای ورزشگاه ۱۵ هزار نفری در نظر گرفته شده که این سوای چمنهای مصنوعی و سالنهای ورزشی است.
طبق اعلام سازمان برنامه و بودجه در همه ۲۱ فصل اعتبارات بودجه بویراحمد نسبت به سال قبل بیش از دو برابر شده و از ۱۵۶ میلیارد تومان به ۳۷۰ میلیارد تومان بدون ردیفهای متفرقه رسیده است.
همچنین از اعتباراتی که برای کل ۱۸ شهرداری استان لحاظ شده ۲۳ درصد برای مرکز استان گذاشته شده است تا در زمینه معابر و کانالهای آب آسفالت فضای سبز پلها و زیباسازی شهر هزینه شود.